Radiohistoria
Radiohistoria
Radio var det självklara sättet att ta emot nyheter, musik och information lång långt innan tv:n gjorde entré i de svenska hemmen. Redan 1925 drog de första statliga radiosändningarna igång, med ett par timmars sändning varje kväll. Den legendariska radiomannen Sven Jerring var med från starten med programmet Farbror Sven och 1928 håller Per-Albin Hansson sitt oerhört berömda folkhemstal i radio. Under 1930 går radiotekniken starkt framåt och man får radiomottagare med högtalare så man slipper sitta med hörlurar och radion blir istället för en enskild aktivitet en samlingsplats. Vi bakade radiokaka, hade radiokalas och ägde praktiska radiokannor för att slippa resa sig och hämta dryck under sändningarna.
I början på 40-talet har 70% av Sveriges befolkning tillgång möjlighet att lyssna på radio. Till stor del för att kunna hålla koll på vad som hände under andra världskriget men det sänds också morgongymnastik, musik, rådgivning och föredrag. På 50-talet kommer transistorradion, som gjorde att man kunde göra mottagarna mindre och batteridrivna och därmed lätta att ta med sig. Sändningarna har sedans radions start drivits av Sveriges radio, eller radionämnden som det hette från början.
Radio syd & Radio Nord
Det tilläts inte sändningar från icke-statliga radiostationen inom svenskt landområde på 60-talet vilket gjorde att innehållet i radiokanalerna var väldigt likriktade. Radiosändningarna var helt enkelt ganska så tråkiga och riktade sig inte alls till ungdomarnas musik och populärkultur.
Lösningen blev så kallad piratradio och framförallt är det Radio Nord och Radio Syd som är mest ihågkomna. Anledningen till att det kallas just piratradio är att det sändes från ett fartyg på internationellt vatten. Radio Nords fartyg sände från Östersjön och Radio Syds fartyg låg utanför Skånes kust. Piratradiostationerna sände musik, reklam, nyheter och sport, 24 timmar om dygnet. Sveriges radios utbud utvecklades för att kunna konkurrera med piratradion och började sända vad som kallas för Melodiradion, vilket troligtvis inte hade hänt om inte piratradion funnits.
Piratradion blev dock kortlivad, Olof Palme, dåvarande kommunikationsminister, jagade radiostationerna med blåslampa för att så fort som möjligt stänga ner dem. Lagen ”Lex Radio Nord” gjorde att Radio Nord trots sin oerhörda popularitet tvingades stänga ner 1962. Radio Syd fortsatte trots den nya förbudslagen att sända fram till januari 1966.